Noticias

El Club Nàutic Vilanova recull el premi Roig Toqués

club

El Club Nàutic Vilanova va recollir ahir dijous 18 de març el premi Roig Toqués a l'àmbit local. L'acte va tenir lloc al Teatre Principal amb la presència de l'alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau i el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Medina. L'acte va estar conduït pel director de Canal Blau TV, Jordi Martí.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la família Roig Toqués i el jurat convocat per aquesta onzena edició dels premis van decidir atorgar el premi al Club Nàutic Vilanova per la seva trajectòria centenària i la seva implicació en diferents actes culturals i socials de la ciutat i ha destacat en la promoció de les activitats i esports nàutics, mitjançant les seves seccions de vela, submarinisme i pesca. L'entitat té els seus primers indicis d'activitat el 1920 amb les primeres embarcacions esportives i d'esbarjo a la ciutat. Començava la promoció de la nàutica amb un grup d'entusiastes que el 1942 va disposar d'uns baixos a la platja per guardar i reparar embarcacions. El 1957 el Club Nàutic Vilanova, ja constituït, inaugurava les seves instal·lacions a la dàrsena de llevant del port de Vilanova. I el 1983 es traslladava a la seva ubicació actual.

El president del Club Nàutic Vilanova, Jaume Ballbé, va recollir el premi i va dedicar unes paraules a l'impuls actual de l'entitat, que l'any passat va inaugurar una nova seu social. Ballbé va destacar l'esforç de l'entitat pel foment de la nàutica que està realitzant, a través de les seves seccions i de l'Escola de Vela, per on hi passen anualment 2.000 alumnes. Ballbé va reafirmar el compromís del Club Nàutic Vilanova vers la ciutat i va convidar a la ciutadania a venir a gaudir de les instal·lacions i activitats del Club. Podeu llegir el parlament íntegre en un document adjunt a aquesta informació.

Prèviament al parlament del president, el periodista i escriptor vilanoví, Francesc Escribano, va fer una glossa de la figura de Francesc Roig Toqués, destacant el seu afany pel col·leccionisme, la seva afició al cinema i la fotografia i la seva bonhomia. Cal recordar que Els premis Roig Toqués volen ser un homenatge pòstum a Francesc Roig i Toqués, gran impulsor en la propagació de temes relacionats amb el mar, i té com a objectiu el reconeixement públic per la dedicació a un projecte o per una destacada trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit del Mediterrani que hagi contribuït al coneixement i a la divulgació d'algun aspecte relatiu al mar.

A l'acte d'ahir també es va atorgar el premi Roig Toqués a l'àmbit nacional al científic Ramon Folch. El biòleg i sociòleg ha fet una tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient en el nostre territori i a escala global, ha creat innovadores eines científiques i educatives, i tota aquesta tasca ha tingut un gran impacte en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura. El 1990 li fou atorgat el Premi d'Honor Lluís Carulla. També ha rebut la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1991) i el premi Medi Ambient (1995), concedits per la Generalitat de Catalunya. És guanyador del Premi Ciutat de Barcelona (2004) per l'exposició "Habitar el món" i finalista del Descartes Communication Prize, de la Unió Europea (2006) i l'any 2020 va rebre el Premi Nat que atorga el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

En el decurs de l'acte també es va projectar el video guanyador del Rotllo d'en Roig, i es van atorgar reconeixements als treballs de l'Escola Llebetx i de l'Institut Baixamar.

Acompanya aquest text un enllaç d'una galeria d'imatges.

Enlaces

Galeria d'imatges del lliurament dels Premis Roig Toqués

Visitar enlace