Esport Blau Escolar

El Club Nàutic Vilanova i l’Escola l’Arjau van posar en marxa a finals del curs 2017-18 un conveni de col·laboració del programa Esport Blau Escolar. Aquest projecte s’inclou dins del programa escolar del Consell Català de l’Esport i que s’emmarca dintre del programa de Responsabilitat Social Corporativa de la Federació Catalana de Vela. 

L’Esport Blau Escolar pretén posar en contacte els diferents clubs i escoles de vela amb els centres escolars del llarg del litoral català i fer que alumnes de cinquè o sisè de primària puguin potenciar la formació i la cultura de mar mitjançant l’esport de la vela en les modalitats de vela lleugera col·lectiva i vela lleugera doble i individual i n’adquireixin els seus valors.

El conveni fixa la col·laboració durant els quatre anys vinents entre el club vilanoví i l’Escola del Barri de Mar. Enguany ja s’ha començat una prova pilot amb dues línies de cinquè de primària, amb quatre sessions de dues hores cadascuna d’elles. Les dues primeres teòriques i les següents ja en activitat d’aigua. Per als altres tres anys del programa consistirà en 10 sessions anuals impartides durant el 1r trimestre del curs (de setembre a novembre) o en el 3r trimestre (d’abril a juny), distribuïdes en una primera sessió impartida pel professor del centre escolar, quatre sessions de vela lleugera col·lectiva, quatre sessions de vela lleugera doble i individual i una última sessió que consistirà en una jornada final de caire lúdic competitiu, l‘Escola de Vela del Club Nàutic Vilanova.

Vilanova i la Geltrú, serà un dels set municipis de Catalunya que participen en aquesta prova pilot, de què serà l’equivalent l’Esport Blanc Escolar que ja fa anys que s’està duent a terme en els centres escolars de municipis del Pirineu i Prepirineu, més conegut popularment com la ‘Setmana Blanca’.

El projecte Esport Blau Escolar pretén impulsar la iniciació i el coneixement dels esports de mar en l’entorn nàutic i marí, en la població infantil, especialment en les comarques costaneres. Un altre objectiu d’aquesta iniciativa és educar mitjançant l’esport, a treballar en equip, respectar el medi, divertir-se i conèixer les nostres aigües amb la complicitat dels mestres i dels tècnics d’esport. Finalment, el projecte vol assolir l’autonomia del navegant garantint un nivell adient de navegació.

El programa combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en esports de mar i medi marí, en el marc curricular de l’àrea d’Educació Física, i amb un tractament interdisciplinari. Els continguts del programa es centren en uns estàndards del Sistema d’Ensenyament Unificat. Aquests es basen en tres nivells: Bàsic, Mitjà i Avançat, més un nivell comú que inclou conceptes iguals a les 5 disciplines: la Vela Lleugera, el Windsurf, el Kitesurf, el Patí de Vela i el Creuer.