IMG-20180410-WA0007

Crònica de Xavier Bosch, tripulant ocasional de l’Aigam a la Ruta de la Sal, on també hi va participar el Nirvana III

L’edició 2018 de la Ruta de la Sal va tenir la participació de dues embarcacions del Club Nàutic Vilanova: Aigam i Nirvana.

En aquest enllaç podeu veure les classificacions generals d’aquesta regata d’altura per a creuers.

I també podeu llegir la crònica escrita pel soci del Club Nàutic Vilanova, Xavi Bosch, que ocasionalment es va enrolar a l’Aigam per participar com a tripulant en aquesta clàssica aventura. Es tracta d’una crònica, escrita a tall de quadern de bitàcora que podeu llegir del seu puny i lletra:

 

Aigam. Veler del C.N.V. SunOdisey 42

Tripulació.: Jordi Fontanals; Patró. Gemma. Vicens, Oriol, Fernando, Àlex i Xavi Bosch; Tripulants.

Reunió de patrons a les 8.30 h. El Comitè ens indiquen les instruccions més importants. Controls per ràdio, posicions i línia de sortida.(Tots junts.)

En Tomàs Molina (méteo), ens comenta la previsió del temps, vent i onades i aconsella, que procurem arribar a Sant Antoni abans de la tarda del divendres, ja que el vent i mar pujarà molt. I molt vol dir; vents de ponent de força 7/8.

Senyal d’atenció a les 10.50 h. Sortida vàlida a les 11 h. Totes les embarcacions amurades a bavor. Mar rissada, vent moderat, força 3. Entre xaloc i de migjorn. Tot el drap a munt. Rumb entre el 180° i el 200° directes a Eivissa. Així fins al migdia amb poques variacions atmosfèriques. Amb la qual cosa aprofitem per dinar el conill a la cassola que havia cuinat la nit abans de la sortida. (per cert, boníssim.)

Sobre les 16 h el vent ja ha pujat a força 4 i el mar a marejol. Seguim navegant amurats a bavor i amb una escora de més de 15°. Ens vestim tots amb la roba d’aigua i ens posem els arnesos de seguretat.

El vent rola més al sud, amb la qual cosa caiem més cap a terra, amb rumb entre Eivissa i Columbrets. A les 20.00 h, roda de comunicació per a tots els vaixells, per comunicar la posició en latitud i longitud. Aprofitem per sopar una mica, i a continuació fem un ris a la major. Ja és de nit. Lluna plena, fantàstica. Comencem les guardes, de 2.30 h cadascuna.dos tripulants ).

Estic estirat a la llitera i noto com el vent i la mar està minvant són les 2 h del divendres i em preparo per pujar a fer la meva guarda. M’acompanya en Vicens, home fort i trempat amb la feina del piano i major. Tenim poc vent i aprofitem per hissar del tot la major. El vent rola del tot a ponent, és l’hora de canviar de bordada i fer nou rumb directe a St. Antoni d’Eivissa. Naveguem amurats a estribord, amb tot el drap, mar de marejol , vent que va pujant des de 6 a 10 i 12 nusos amb una hora. Portem una velocitat de 6 nusos amb una mica d’escora.

Són les 05 h, el vent en augment, ja tenim 17 nusos reals. Puja a coberta en Jordi i la Gemma, els hi toca la propera guarda. Estudiem el “tema” i decidim de fer un ris. En Jordi ens diu al Vicens i a mi , que ja podem tornar a les lliteres. Però veient com va pujant el vent, decidim quedar-nos, perquè ja ensumo que haurem de fer el segon ris,i dit i fet, el vent ja el tenim amb 22 nusos reals!!!. I la mar “in crescendo”.

Puja més el vent, ja tenim 25 nusos. Escorats quasi fins a la regala i això ja no té pinta de minvar.!! La mar pel través, de més d’un metre. Que com et despistis, et fot l’onada a la banyera.!! Ja tenim vent de força 6/7. Escora màxima. Ens queden unes 60 milles per la línia d’arribada!!

Enrotllem tres voltes de gènova i a córrer!!, surfejant les onades.!! El vaixell aguanta bé, fem puntes de velocitat de 8. a 8,5 nusos. Me’n torno a la llitera. En Vicens es queda a coberta per ajudar en el cas de necessitat.

Jo després de caure de la llitera canvio de posició per fer contrapès i fixat al “mamparo“!! Dormo a estones, fins a les 7.45 h. Comença a clarejar el dia. A la banyera tots ja van molls fins als calçotets.!! Les onades ja són considerables i amb escuma.!!

Preparat amb la roba d’aigua, gorra, guants, botes, i arnès de seguretat pujo a coberta.

La visió és de pel·lícula.!! Vent xiulant a la eixarxa, les onades de més de dos metres i mig saltant per damunt de la coberta. Fins la banyera. La major amb dos rissos i oberta per no orsar massa, el gènova enrotllat 1/3 part. Vent amb rauxes de 35 nusos.!! Puntes de velocitat de 9. i 9,5 nusos.!!, la mar per sotavent arriba a la regala.

Em passa la roda del timó i a fer surf amb les ones que ens toquen per l’amura d’estribord. Vigilant que no trenquin al costat i que no quedem mullats de dat a baix.

A les 08 h del matí donem la nostra posició al comitè de regata, tal com indican les instruccions. (amb feines i treballs. Per culpa de l’escora, el mar i el vent!)

Som tres, els que ens anem tornant amb la feina de portar la roda. Cada dues hores fem canvi. Mengem el que podem i com podem. Galetes, sucs, cafè del termo d’ahir nit.

La mar està amb els tres metres d’altura i amb escuma. El vent segueix amb els seus 25 a 30 nusos. Amb rauxes superiors. Ja fa estona que albirem l’illa d’Eivissa i apuntem el rumb a Sant Antoni. Amb velocitats de 7 a 9 nusos. El vaixell ja està acostumat a la situació (com tots nosaltres a la banyera.) Major amb els dos rissos i gènova mig enrotllada i així seguim resant de no trencar res ni fer-nos mal!

A dues milles de la línia d’arribada, indiquem la nostra posició. Manca el vent, més de morro. Amunt la major. Tot el gènova i entrem de cenyida, entre les dues boies (que no es veuen fins que ets tocant la paret del Cap Negret) a les 14.40 h del divendres!

Entrem a port, i després d’una bona i merescuda dutxa. Celebrem haver arribat sans i estalvis. Sense haver trencat res i molt contents. Amb uns macarrons d’en Jordi, i unes truites fetes per en Vicens i el Xavi. Això tot regat amb un bon cava del Penedès!

Això és tot….. Fins a la següent!

Xavi Bosch.

IMG-20180410-WA0006

IMG-20180331-WA0042

IMG-20180410-WA0004

IMG-20180410-WA0005

Club Nàutic Vilanova

Escullera de Ponent s/n.
08800 Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

CAPITANIA I SERVEIS ADMINISTRATIUS
Tel. 93 815 02 67 - Fax. 93 815 64 69
cnv@cnvilanova.cat

SECRETARIA ESPORTIVA I ACTIVITATS SOCIALS
Tel. 93 815 02 67
oficinaesportiva@cnvilanova.cat

RESERVES RESTAURANT
Tel. 93 815 39 50.
Obert tots els dies de 8.00 a 23.00 hores.

Mapa

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Segueix-me!

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies